Hvem er Mosgaard Whisky

Mosgaard Whisky er smukt indrettet i dejlige omgivelser på Sydfyn, i et flot og idyllisk beliggende nedlagt landbrug med udsigt til æbleplantager og Langelandssundet fra vores lokaler.

Sydfyn er kendt for sin høje fødevarekvalitet, og Mosgaard Whisky vil arbejde videre i denne ånd med at udvikle højkvalitets produkter baseret på de bedste økologiske råvarer.

Destilleriet er et mikrodestilleri med gode håndværksmetoder efter skotsk tradition der sikrer meget høj kvalitet i vores produkter

Mosgaard Whisky er grundlagt i 2015 og ejet af Gitte og Jes Mosgaard, samt støttet af den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne.

Hvad laver vi?

Gin

Mosgaard Whisky kan byde på en række forskellige økologiske gin’s, der som whiskyen alle er spændende nyfortolkninger af klassiske produkter.

De egner sig perfekt til Gin og Tonic, cocktails eller til at nyde rent, for at få den fulde fornemmelse af de komplekse smagsnuancer som stammer fra økologiske hvede, botanicals og citrusfrugter.

Vores gin er destilleret på en hybrid dampinfusions kedel som er designet af Mosgaard Whisky. Gin destilleres med et mix af økologiske enebær, botanicals og citrusfrugter. Under destillering rammer alkohol dampene botanicals og udtrækker nænsomt smags- og aromastoffer der føjer sig til hvedealkohollens sødme. Vi bruger udelukkende friske citrusfrugter for at de fine noter er så naturlige som mulige.

Whisky

Vi brygger hver uge 4 økologisk bryg eller det skotske navn "wash" som destilleres to gange efter skotske principper. Først destilleres til "Low wine" og derefter i anden destillering til "New spirit" som lægges på 50 liters egetræsfade, som alle har historie fra tidligere produkters lagring og er bygget til Mosgaard Whisky.

Der tappes på forskellige typer egetræsfade som hovedsageligt har historie fra tidligere brug. Efter vores opskrift får vi specialbygget fade som tidligere har lagret den bedste spanske Oloroso eller Pedro Ximenez Sherry, portugisisk Portvin eller amerikansk Bourbon.

New spirit skal lagres på fad i mindst tre år, før den kan tappes og må kaldes whisky, så vi væbner os med tålmodighed. Den første Whisky tappes i 2019 men allerede nu kan du nyde en single malt fra os - vores to typer Young Malt er lavet på endnu mindre fade der modner langt hurtigere end normale fuld størrelses fade der ligger mellem 200-250 liter. De meget små fade giver ud over hurtigere modning en sødmefuld og frugtig oplevelse der definerer vores Fynske udgave af Single Malt. Læs mere om fadlagring og processerne i vores blog.


Destilleriet

Vores destilleri er specielt designet af Mosgaard Whisky og håndlavet af dygtige håndværkere i Portugal. Tusindvis af hammerslag er blevet slået for at ramme præcis den facon vi har ønsket, så vi opnår den specifikke smagsprofil, der kendetegner vores produkter.

Under produktionsprocessen giver vi os god tid – både til mæskning for at få den rigtige smag ud af bygmalten, men også til gæringsprocessen hvor vi bruger dobbelt så lang tid til gæringen som typisk bruges på Skotske destillerier. Det indebærer færre uønskede smagsstoffer fra gærcellerne, som har ro til at udvikle sig og omdanne sukkerstofferne til alkohol i den rå bryg.

Efter brygningen destilleres der to gange – begge gange langsomt for at sikre den reneste ”new spirit” som slutprodukt. Et produkt, der allerede har smagen og renheden, der kendetegner vores færdige Whisky, og allerede her smager sødt af malt med noter af bl.a. fersken og æbler - som en rigtig Fynsk Whisky.

Fadlagring

Efter destillering fyldes fadene med new spirit og placeres i vores lager. Lageret er bygget specielt til formålet, med mulighed for at følge årstidernes positive indvirkning på indholdet af tønderne. Det er vigtigt at have den rette luftfugtighed, den rene friske luft fra omgivelserne og indvirkningen fra Sundet, der ligger tæt på.


Træet ånder hen over året, og Whiskyen bevæger sig ind og ud gennem den inderste del af træet i fadene. I en fascinerende proces trækker alkoholen smagsstoffer ud af træet og whiskyen får sin farve og sødme med noter af bl.a. karamel og vanilje helt afhængigt af det naturens gang.


Det kan lugtes og fornemmes, at en procentdel forsvinder fra fadene hvert år som englenes andel ”Angels Share”, en uundgåelig og nødvendig proces for modningen, som også giver en fortættet og dejlig duft i lageret, der kan opleves, når man besøger tønderne.

Økologi

Mosgaard Whisky har valgt udelukkende at anvende de bedste økologiske råvarer til vores spiritus. Økologien sikrer den absolutte højeste renhed i smagen, og sammen med den høje kvalitet af vandet på Sydfyn er det med til at sikre den størst mulige renhed i det færdige produkt. Læs mere om økologi i vores blog.

LAG SØM støtte

Mosgaard Whisky er grundlagt i 2015 og er idag et A/S primært ejet af Gitte og Jes Mosgaard, samt støttet af den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne.