Fadlagring

skrevet af Jes Mosgaard den

Størstedelen af smagen i Whisky kommer gennem fadlagringen og der sker flere forskellige ændringer af den rene alkohol "new spirit" som lægges på fad. Vi bruger udelukkende egetræsfade som er det historisk mest brugte fad til whisky produktion af flere årsager. Egetræ er meget modstandsdygtigt overfor nedbrydning af alkohol, så fadet kan ligge i mange år - og så har det en smagsprofil der er meget klædelig for det færdige produkt. Egetræ består for størstedelen af cellulose, hemicellulose og lignin - det sidste er det naturlige bindemiddel der holder fibrene sammen. Lignin nedbrydes af alkoholen til vanillin - eller vanilje, og er et af de ca. 200 smagsstoffer der idag er identificeret. Herudover kan man bruge træ med historie, dvs. fade der har været brugt til lagring af andre typer alkohol først hvormed smag fra disse blander sig med smagen fre egetræet. Vi ombygger alle vores fade fra gamle Bourbon, Portvin og Sherry fade til det primære 50 liters fad vi bruger i produktionen af whisky. For Young Malt bruger vi mindre 20 liters fade som også ombygges af gamle Bourbon fade - og mindre fade modner hurtigere.

Et 50 liters fad modner hurtigere end et større typisk 200-250 liters fuld størrelses fad, og på bare 3 år modner det svarende til ca. 12 år i et fuld størrelses fad - og får lidt mere sødme i smagsprofilen som en whisky fra Fyn skal have. Et lille 20 liters fad modner ekstremt hurtigt - og på bare et år kan Young Malt modnes færdigt.

Ved brug af forskellige fad typer kan man lave forskellige smagsvarianter på den samme new spirit - det kan være Oloroso cask matured, PX cask finish, Port cask matured osv. mulighederne er mange og giver spændende og meget forskellige produkter.

Under modningen ilter whiskyen også langsomt gennem fadet, og bliver rundere og blødere - en uundgåelig og nødvendig proces som også gør at noget af fadets indhold også fordamper ud i luften i fadlagret, dette kaldes "englenes andel" og giver en fortættet og dejlig duft omkring fadene.